حوضچه ذخیره آب کشاورزی و صنعتی

آب عامل و محرک اصلی کشاورزی در جهان به شمار می رود که به همین دلیل حدود ۷۰ درصد آب مصرفی جهان به آبیاری مزارع کشاورزی اختصاص داده شده است.
کشور ما از نظر جغرافیایی در کمربند خشک و نیمه خشک دنیا قراردارد و همواره تآمین آب جهت کشاورزی بعنوان چالشی بزرگ در برابر توسعه کشاورزی مطرح بوده است، بنابراین در اواخر قرن بیستم و در قرن بیست و یکم اهمیت حفاظت از منابع آب به عنوان مایه حیات جانداران و گیاهان بیش از پیش جلوه گر شده است لذا مناسب ترین راه حل آن است که با فناوري هاي مناسب در زمینه آبیاري، حداکثر امکان استفاده از منابع آب موجود برآورده شود و این امر میسر نخواهد شد مگر با اجراي شیوه هاي کارآمد و مؤثر همچون احداث استخرها و مخازن ذخیره آب که یکی از ساده ترین و عملی ترین اقدامات ممکن می باشد.

1

در زمان های گذشته جهت جلوگیری از نفوذ و هدر رفت آب ، حوضچه‌های ذخیره آب از رس، کاه گل، مصالح آهکی (ساروج) و در سالهای اخیر با استفاده از بتن مسلح ساخته می شدند که در این میان، خاک رس به علت عدم یکنواختی، ترک خوردگی در هنگام خشک شدن و نیاز به وجود آزمایشگاه و تجهیزات سنگین، در پروژه‌های کوچک و دوردست مورد استقبال نبوده است. مصالح بنایی نیز علاوه بر نقایص موردی در آب بندی، نه تنها دارای عمر طولانی نبوده بلکه مخازن ساخته شده با این مصالح نیاز به تعمیرات مداوم داشته است و لذا نگهداری آنها هزینه است. بتن مسلح آب بند نیز به عنوان یک محصول مدرن هرچند از دوام و عملکرد مناسبی بهره مند بوده است، اما هزینه‌های بالای اجرا، دقت مهندسی و پیچیدگی موضوع، زمان بر بودن فرآیند ساخت و سایر موارد باعث شده است که استفاده از این تکنولوژی و توسعه ی آن به ویژه در حوضچه‌های کوچک کشاورزی امکان پذیر نباشد.

نحوه استفاده از ژئوسنتتیک

استخر ذخیره آب در کشاورزی جهت ذخیره آب قنات، چشمه یا رودخانه ، حقابه چاه و ذخیره آب بارندگی و برف در فصول پاییز و زمستان و مصرف در فصل آبیاری مورداستفاده قرار می گیرد، همچنین ذخیره حقابه برای انجام آبیاری تحت فشار (بارانی یا قطره ای) و یا بهره برداری دو منظوره برای پرورش ماهی و شیلات و نیز ذخیره آب استفاده می شود.
تکنولوژی جدید جهت احداث و آببندی استخرهای کشاورزی، استفاده از ژئوممبرین‌ها است. در این تکنولوژی یک لایه آب بند پلیمری با مقاومت و دوام بالا بر روی سطح خاک مناسب، پهن و جوشکاری شده و یک سطح ناتراوای واحد در یک مخزن خاکی می‌سازد که می‌تواند آب را به صورت طولانی مدت در خود ذخیره نماید.
انتخاب محصول مناسبتر بمعنای انتخاب ژئوممبرینی با کیفیت بالاتر به منظور حصول اطمینان بیشتر، عمر طولانی تر و حفظ سرمایه صرف شده با عملکرد طولانی تر در زمان بهره برداری حتی در حالت Exposed (بدون نیاز به تعمیر و نگهداری) میباشد به قسمی که ژئوممبرین با کیفیت مناسب دارای عمر تا 50 سال در حالت اکسپوز و بسیار بیشتر در حالات ویژه نیز می باشد، البته از دیگر ویژگیهای این محصول نصب سریعتر و آسان تر علاوه بر امکان تعمیرات موضعی آن میباشد.

مراحل اجرای استخر ژئوممبرینی به شرح زیر است:

محصول کربوفول ژئوممبرین به صورت رولهایی با طول و عرض قابل توجه وارد کارگاه می‌شود، پس از اینکه ژئوممبرین در محل ساختگاه قرار گرفته و پهن گردید ، رولهای محصول طی یک فرآیند ویژه با دستگاه‌های خاص جوشکاری پلاستیک، در دما، فشار و حرارت کنترل شده به هم پیوند زده می شوند لذا نصب این محصول بسیار آسان و یک فرآیند بسیار سریع میباشد . عملیات نصب باید توسط یک فرد تعلیم دیده با تجهیزات مناسب صورت گیرد لذا یک نصاب باتجربه با ادوات مناسب می‌تواند تا 5000 متر مربع در روز عملیات نصب را انجام دهد. نهایتا با ابزار تست نتیجه عملکرد تیم نصب قابل کنترل و تحویل میباشد.

1- نقشه‌برداری ، جمع آوری اطلاعات اولیه و طراحی استخر

2- عملیات خاکی (خاکبرداری و/یا خاکریزی)

3- عملیات بسترسازی استخر با استفاده از ژئوتکستایل

4- حفاری ترانشه‌های گیرداری

5- نصب ورق ژئوممبران و آب بندی کامل

6- تهیه و نصب فنس در اطراف استخر

7- آبگیری استخر آب و کنترل نهایی

Date